Här finns ett urval av artiklar, reportage och personporträtt jag har skrivit.

Läs hela artikeln hos Gazzine »

Hon skapar trygghet inför förlossningen

Sverige har bland den säkraste sjukvården i världen men ändå är många kvinnor i Sverige rädda och oroliga för att föda barn.
Barnmorskan Cia Sandström jobbar med förlossningsförberedande kurser för att hjälpa kvinnor att återfå tron på att kroppen kan föda barn.

Cissila och Elaine har startat Yogis 2 Go. Foto: Andreas Gärdnert
Läs hela artikeln hos Yoga World »

Yogis2Go tar med yogan dit den behövs

De packar yogamattor i bilen och åker dit de behövs. Med Yogis2Go vill Cissila Adeyemi och Elaine Sjöstrand nå ut med yogan till fler än de som traditionellt går på yogaklasser på studios och gym.
– Yoga har blivit en klassfråga, för de som har råd. Vi vill ta bort hela den biten och få in att det handlar om andligheten och att ta hand om sig själv, säger Cissila Adeyemi.

Personer som sitter vid ett bord och pratar
Läs hela artikeln i Kulturskolan Magasin (s 17-18) »

Genom teater & e-sport skapas vägar in i samhället

Ute har den första snön fallit och inne på Midgårdskolan är det höstlovets första dag. Lärare från olika musik- och kulturskolor i Västerbotten, Norrbotten och resten av landet har samlats för att lära sig om integration av varandra och av projektet ”Barn på flykt”.

Konferensen är en två-dagars workshop för att inspirera varandra utifrån projekt som har varit aktuella under de tre år som ”Barn på flykt” pågått. Projektet är inne i sin slutfas och nu ska erfarenheter delas och spridas.

Läs hela artikeln i Samefolket »

Tog strid för makens renmärke

Som sextonåring flyttade Erick Naeslius till Stockholm efter att han kommit ut som homosexuell några år tidigare i det lilla samiska samhället i Västerbotten där han växte upp. Att vara gay och same var för honom en svår kombination, men i Stockholm hittade han en ny identitet och sitt livs kärlek. Det kom att leda till en lång kamp för att hans make skulle få det renmärke, som Ericks pappa ritat åt svärsonen, godkänt.

Läs hela artikeln i VK »

”Jag har ont varje dag”

För två och ett halvt år sedan åkte Renée Levander till akuten med extrema magsmärtor. Då visade det sig att hon har endometrios. En sjukdom som var tionde person som har mens drabbas av. Smärtorna kommer i skov och i vissa perioder har hon så ont att hon inte klarar av att göra mer än att ligga ner och vänta på att det ska gå över.

Läs hela artikeln i Folkbladet »

Målmedveten musiker spelar på Musikhjälpen

Det är fem år sedan Natalie Carrion stod med skakande ben på Umeås gator med sin gitarr. I december klev hon in i buren på Rådhustorget för att med sin musik hjälpa barn ut ur sexslaveri, ett mål hon skrev upp på sin vägg för ett och halvt år sedan.

Läs hela artikeln i ETC »

Bara plats för kvinnor i bassängen

Debatten om separata badtider har funnits i flera år. Men Rädda barnens tjejgrupp anser att bad för bara kvinnor fyller ett behov. Varannan lördag arrangerar de simning för att nysvenska kvinnor ska få lära sig att simma och träffas i en trygg miljö.

Yoga Systrami (c) Emma Åslin Stårsta
Läs hela artikeln i ETC »

Föreläsning och yogaklass om kvinnors rörelsefrihet

Att kunna röra på sin kropp som man vill kan kännas självklart, men det är det inte för alla. Den åttonde mars arrangerades en donationskväll med föreläsning och yogaklass där över 2 000 kronor samlades in till Tjejgruppen i Umeå.

(c) Emma Åslin Stårsta
Läs hela artikeln i Folkbladet »

Blir utan förskola i sommar

Freya Bergstrand, 1,5 år, kunde på grund av en lungsjukdom inte ställas i förskolekön förrän hon var 15 månader. Men någon plats finns inte förrän i augusti så sommaren måste lösas med hjälp av släkt och vänner.