ARTIKLAR2018-12-13T08:58:24+00:00
Personer som sitter vid ett bord och pratar

Genom teater & e-sport skapas vägar in i samhället

Ute har den första snön fallit och inne på Midgårdskolan är det höstlovets första dag. Lärare från olika musik- och kulturskolor i Västerbotten, Norrbotten och resten av landet har samlats för att lära sig om integration av varandra och av projektet ”Barn på flykt”.

Konferensen är en två-dagars workshop för att inspirera varandra utifrån projekt som har varit aktuella under de tre år som ”Barn på flykt” pågått. Projektet är inne i sin slutfas och nu ska erfarenheter delas och spridas.

Läs artikeln här (s 17-18) »

”Jag har ont varje dag”

För två och ett halvt år sedan åkte Renée Levander till akuten med extrema magsmärtor. Då visade det sig att hon har endometrios. En sjukdom som var tionde person som har mens drabbas av. Smärtorna kommer i skov och i vissa perioder har hon så ont att hon inte klarar av att göra mer än att ligga ner och vänta på att det ska gå över.

Läs artikeln här »

Målmedveten musiker spelar på Musikhjälpen

Det är fem år sedan Natalie Carrion stod med skakande ben på Umeås gator med sin gitarr. I december klev hon in i buren på Rådhustorget för att med sin musik hjälpa barn ut ur sexslaveri, ett mål hon skrev upp på sin vägg för ett och halvt år sedan.

Läs artikeln här »

Bara plats för kvinnor i bassängen

Debatten om separata badtider har funnits i flera år. Men Rädda barnens tjejgrupp anser att bad för bara kvinnor fyller ett behov. Varannan lördag arrangerar de simning för att nysvenska kvinnor ska få lära sig att simma och träffas i en trygg miljö.

Läs artikeln här »
Yoga Systrami (c) Emma Åslin Stårsta

Föreläsning och yogaklass om kvinnors rörelsefrihet

Att kunna röra på sin kropp som man vill kan kännas självklart, men det är det inte för alla. Den åttonde mars arrangerades en donationskväll med föreläsning och yogaklass där över 2 000 kronor samlades in till Tjejgruppen i Umeå.

Läs artikeln här »
(c) Emma Åslin Stårsta

Blir utan förskola i sommar

Freya Bergstrand, 1,5 år, kunde på grund av en lungsjukdom inte ställas i förskolekön förrän hon var 15 månader. Men någon plats finns inte förrän i augusti så sommaren måste lösas med hjälp av släkt och vänner.

Läs artikeln här »