Förlossningsförberedelse

Nu har jag bara några veckor kvar innan mitt livs största förändring, jag blir mamma. Men innan det ska jag gå igenom en förlossning, vilket såklart är helt nytt för mig. Så förra helgen var jag och min man på en förlossningsförberedande kurs som gjorde mig väldigt trygg. Kursen gav oss mycket, både mig och min man. För mig handlade det mycket om att känna att jag har en kropp som är gjord för att föda barn. Att jag förstår hur kroppen påverkas av stress och vad jag själv kan göra med hjälp av andning och avslappning för att underlätta för mig, kroppen och bebisen att födas. För min man handlade det om att få handfasta tips om hur han kan stötta mig. Vilken typ av massage, andning och annat kan lindra smärtan och underlätta avslappningen.

De senaste månaderna har jag gjort allt jag kan för att förbereda mig. Jag har läst böcker, lyssnat på poddar, pratat med barnmorskor, yogat, mediterat. Allt möjligt för att både ha kunskap om hur förlossningen går till och vad som händer i kroppen. Och mentalt vara förberedd på något som många berättar är smärtsamt, läskigt och obehagligt.

Under många år har jag tänkt att förlossningen inte borde vara så dramatisk som många beskriver det. Min mamma pratade ofta om vilken häftigt upplevelse det var att föda barn. Hon fascinerades så av att kroppen bara körde på och visste vad som skulle göras. Det jag har lärt mig de senaste månaderna är att hur positiv ens förlossning upplevs har väldigt lite att göra med hur lång tid det tar eller vilka ingrepp som görs. Det har istället väldigt mycket att göra med hur trygg den som föder känner sig. Och trygghet handlar ofta om att känna sig delaktig och sedd.

Under kursen sa Cia, kursledaren, att när vi föder barn ska vi se oss som hotellgäster. Vi är inte patienter, för vi är inte sjuka. Troligtvis den enda gången vi vistas på sjukhus utan att vara patienter. Hon menar att åttio procent av förlossningen klarar den födande och hennes stödperson av, och de sista tjugo procenten, om det behövs, kan vården hjälpa till med. Men barnmorskan ska finnas som en trygg yttre cirkel och stötta den som föder.

Imorgon (tisdag) kommer en artikel om Cia och hennes kurs på www.gazzine.com, läs gärna den!

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 17 =