Fredagsföreläsning med Frisk & fri

I fredags föreläste jag för socionomstudenter på Umeå Universitet tillsammans med Anna och Freja i Frisk & Fri. Vi berättade om våra egna historier och upplevelser av ätstörningar och framförallt vad som hjälpte oss att bli friska.

Genom terapi och behandlingar i flera omgångar har jag jobbat mig igenom ätstörningen. Jag har varit volontär hos Frisk & Fri i några år, och innan det var jag volontär hos Föreningen Tilia. Det har varit läkande för mig på många sätt. Där ha har fått möjlighet att äga min egen historia, fundera på vilken historia jag berättar och hur jag låter den påverka mitt liv. Det är rätt mäktigt att inse vilken makt jag har över historien. Jag har makten över vilka ord som sägs om det jag varit med om. Och genom det kan jag hjälpa andra. Det är mitt största driv för att berätta. För mig finns det ingen skam över att jag varit sjuk, den tvättade jag bort tidigt. Att inte skämmas över det jag varit med om har hjälpt mig att se det som en sjukdom, och inget annat.

Men jag vet att många skäms, många vågar inte berätta att de mår dåligt, och inte heller när de är på väg ut ur sjukdomen eller efter att de blivit friska. Tyvärr ligger det ofta i ätstörningens natur, att dölja, gömma och gå runt med sin egen skam och tro att det bara är du som känner så här. Även om det bara är du som lever precis ditt liv, är du aldrig ensam i att må dåligt. Det finns alltid fler som har liknande erfarenheter och det finns många som har blivit friska. Det finns lika många vägar till friskhet som det finns personer som är sjuka i ätstörningar. Men vi måste våga prata om det och tillsammans tvätta bort skammen så vi kan skapa en trygg miljö där det är ok att berätta hur vi mår.

Det gäller all psykisk ohälsa, vi pratar inte om det, och det sopas under mattan. Trots att det är så många som påverkas och lider av det. Idag är jag tacksam för att jag varit sjuk. Jag är stolt över att jag blivit frisk och jag är fylld med så mycket styrka som jag vill sprida till andra. Jag vill berätta att det går att bli frisk och motivera andra att söka hjälp, våga vända destruktiviteten inombords till något starkt och magiskt.

 

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fyra =